اصول ایمنی در کار

ایمنی محیط کار

فهرست مطالب

اصول ایمنی در کار و در واقع ایمنی در کار بعنوان حفاظت انسان و کارآیی او از صدمات و پیشگیری از صدمه دیدن انسان تعریف می شود. اولین تلاش انسان در جهت بهبود ایمنی 2000 سال پیش در کتاب تاریخ طبیعی Pliny و Elder آمده است. بعنوان مثال در این کتاب گفته شده که برای جلوگیری از استنشاق مواد سمی کارگران باید از ماسکهای حفاظتی استفاده نمایند و از اولین وسایل ایمنی لامپهای ایمنی معادن را می توان نام برد.

هدف از اجرای مقررات ایمنی و دستورالعملهای مربوطه، امکان بوجود آمدن محیط سالم است به نحوی که کارگران بدون دغدغه خاطر و بدون ترس از خطرات صنعت بکار خود ادامه دهند. بدین ترتیب ترس از آینده نامعلوم که زائیده و معلول حوادث و سوانح در محیط کار می باشد در جامعه صنعتی ما رخت بر خواهد بست. بدون وجود مسئول ایمنی نه تنها قدمی در راه پیشرفت صنعتی برداشته نمی شود بلکه صنعت دچار هرج و مرج و از هم پاشیدگی شده و دیر یا زود به سوی زوال تدریجی سوق پیدا مینماید.

تعریف ایمنی

ايمني عبارت از علم و هنر پيشگيری از حادثه و  عوامل ايجاد حادثه است.

فرهنگ ایمنی در کار (culture safety)

فرهنگ ايمني محصول ارزشها، گرايش ها، ادراکات صلاحيت ها و الگو های رفتاری فردی و گروهي کارکنان است ، که بوسيله آن ميزان تبعيت کارکنان از مديريت ايمني و بهداشت سازمان مشخص مي گردد.

نکات اولیه در رعایت ایمنی

  • از انجام تعمیرات ضروری و مناسب در ساختمان‌ های محل کار اطمینان حاصل کنید.
  • در حفظ و نگهداری تجهیزات ایمنی موجود در محل کارتان دقت لازم را داشته باشید
    تا ایمنی و بازدهی مورد نظر، همواره قابل دست‌ یابی باشد.
  • هرگونه عیب و نقص در محیط کاری را سریعاً برطرف نمایید،
    یا اقدامات لازم برای حفظ جان افراد در معرض خطر را به انجام برسانید.
  • احتیاط‌ های لازم برای جلوگیری از سقوط افراد یا اشیاء،
    از لبه‌ ها و کناره‌ های باز همانند، نرده‌ ها و حفاظ‌ ها را داشته باشید.
  • هرگونه حفره در کف محل کار را با حفاظ بپوشانید.
  • فضای کافی برای حرکت و دسترسی ایمن داشته باشید.
  • اگر لازم است، از شیشه‌ های نشکن استفاده کنید.

دیگر محصولات تابان پارس

مفهوم ایمنی

ایمنی در محل کار یعنی چه؟

بد نیست پیش از پرداختن به اصول ایمنی در کار با معنای دقیق آن آشنا باشیم. ایمنی در کار در واقع به مجموعه فرآیند‌ها، پروتکل‌ها و قوانینی گفته می‌شود که با هدف کاهش خطرات جانی و روانی و حفظ سلامتی کارکنان تعریف شده‌اند.

ایمنی در محل کار صرفا مسئولیت کارفرما نیست و در جنبه دیگری، مسئولیت‌هایی برای کارکنان به همراه دارد. در واقع کارکنان نیز موظفند به همراه کارفرما در حفظ و ارتقای ایمنی محیط کار بسته به امکانات و شرایط موجود نقشی موثر ایفا کنند. همه کارکنان باید به اصول ایمنی متعهد باشند و اصول پایه‌ای را رعایت کنند.

برای خواندن مطالب درمورد کلید لمسی میتوانید:

مهمترین اصول ایمنی در کار

اصول ایمنی در کار شامل برخی از اقدامات است که عمدتا از طرف کارفرما و در مواردی با همکاری کارکنان جهت ایمن‌سازی محیط کار و افزایش ایمنی جانی و روانی کارکنان اجرایی می‌شود.

دلایل استفاده از تجهیزات ایمنی با کیفیت

در بخش قبلی به ضرورت استفاده از تجهیزات ایمنی به عنوان یکی از مهمترین اصول ایمنی در کار اشاره کردیم. در این بخش قصد داریم به دلایل اهمیت این موضوع بپردازیم.

توجه داشته باشید که وجود تجهیزات ایمنی در محیط کار یکی از مهمترین فاکتورهای ایمنی در محیط کارگاهی است و هر کارفرما موظف است برای نیروی کار خود انواع تجهیزات ایمنی مانند لباس کار، کلاه ایمنی، دستکش ایمنی، عینک ایمنی، گوشی ایمنی، ماسک ایمنی و کفش ایمنی را تهیه کند.

دلیل اهمیت این تجهیزات این است که نقش مهمی در حفاظت از جان و سلامتی افراد ایفا می‌کنند و در واقع از پایه‌ای‌ترین ابزارهای حفظ سلامت افراد محسوب می‌شوند.

تجهیزات ایمنی

نکات تکمیلی ایمنی در کار

مهمترین اصول ایمنی در کار را در بخش‌های قبلی از نظر گذراندیم اما بار دیگر در اینجا برخی از نکات تکمیلی ایمنی در محیط کارگاهی را به طور گذرا مرور می‌کنیم. به طور کلی توصیه می‌شود برای محیط‌های کارگاهی موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • برای محیط کار از شیشه‌های نشکن استفاده کنید.
  • بسته به نوع فعالیت، فضای مناسبی را به عنوان محیط کار تعیین کنید که افراد در آن آزادانه امکان فعالیت و جابجایی را داشته باشند.
  • برای کف ساختمان از کف پوش ایمن و عایق استفاده کنید.
  • برای را‌ه‌پله‌ها، لبه‌های پنجره و موارد مشابه از حفاظ‌های فلزی مناسب استفاده کنید.
  • شبکه برق ساختمان را هر چند وقت یکبار بررسی کرده و مشکلات را برطرف کنید.
  • تجهیزات ایمنی محل کار مانند کپسول آتش‌نشانی را همیشه بررسی کرده و در دسترس قرار دهید.

مقررات جهانی در جهت رعایت اصول ایمنی در محیط کارگاهی

یکی از مهمترین استانداردهای ایمنی بین‌المللی در حوزه اصول ایمنی در کار، گواهینامه بین‌المللی HSE است که ترکیبی از مفاهیم گواهینامه‌های ایزو 14001 و ایزو 45001 محسوب می‌شود و شامل قواعدی متمرکز بر ایمنی کارگران و محیط زیست است. از جمله مهمترین شاخصه‌ها و فاکتورهایی که این گواهینامه بین‌المللی در زمینه اصول ایمنی در کار بر آن‌ها تمرکز دارد می‌بایست به موارد زیر اشاره کرد:

  • محیط کار باید از نور کافی و مناسب برخوردار باشد.
  • تهویه محیط کار باید در شرایط مطلوب باشد.
  • محیط کار باید از وسایل اطفای حریق برخوردار باشد.
  • کارفرما باید آموزش استفاده درست از تمام ابزارها و تجهیزات ایمنی را به افراد ارائه کند.
  • محیط کار از نظر امکانات بهداشتی باید در وضعیت مطلوبی باشد.
  • ضایعات حاصل از فعالیت کاری باید به خوبی جمع‌آوری و از محیط کار دور شوند.

مدیریت شرایط بحرانی در صورت عدم رعایت اصول ایمنی

مهمترین اقدام جهت مدیریت شرایط بحرانی در محیط کار مربوط به آموزش افراد است. کارفرما باید همواره دوره‌هایی برای آگاه‌سازی کارمندانش نسبت به خطرات کار، نحوه استفاده از تجهیزات ایمنی و مواردی مانند راه‌های خروج از ساختمان در شرایط بحرانی تدارک ببیند. 

کارگران نیز موظفند در این جلسات آموزشی با دقت و هوشیاری کامل حاضر شوند و کار کردن با وسایلی مانند کپسول آتش‌نشانی یا دیگر دستگاه‌ها را یاد بگیرند تا بتوانند در شرایط بحرانی ضمن حفاظت از جان و سلامتی خود،‌ به دیگران نیز کمک کنند.

سخن آخر

در طول این مطلب با مرور مهمترین اصول ایمنی در کار کوشیدیم شما را با روش‌های ایمن‌سازی محیط کار و مهمترین قواعد بین‌المللی این حوزه آشنا کنیم. توجه داشته باشید که برقراری شرایط ایمن برای محیط کار از اصلی‌ترین پیش‌نیازهای هر نوع فعالیت تجاری و تولیدی است و امروزه قوانین سفت و سختی در این حوزه وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button
× پشتیبانی